czwartek, 3 marca 2011

Dieta odchudzająca ? – wybór należy do Ciebie

Mówienia o zdrowej diecie nigdy dosyć. Przecież to codzienne posiłki mają decydujący wpływ na nasze zdrowie. I nie tylko zdrowie, ale samopoczucie, energię, po prostu chęć do życia.
Pisałam o diecie Dukana i prawdę mówiąc właśnie ta dieta dla mnie okazała się najlepsza – nie tylko łatwa, czytelna, ale również skuteczna. Jednakże każda z nas jest inna i to co dla jednej jest proste, dla drugiej  może okazać się zbyt męczące, zniechęcające i skomplikowane.
Dlatego przedstawię propozycje innych diet, a od Was, drogie Panie, zależy wybór.

NISKOTŁUSZCZOWA  DIETA  ORNISHA
Podstawą tej diety są produkty pochodzenia roślinnego, dlatego przypomina ona dietę wegetariańską, jest również niskotłuszczowa. Zgodnie z jej założeniami nasz codzienny jadłospis powinien się składać aż w 75% z węglowodanów złożonych, w 15% z białka i tylko w 10% z tłuszczów. Program tej diety jest prosty: nie ma konieczności liczenia kalorii, można najadać się do syta, jednakże tylko i wyłącznie produktami dozwolonymi. Posiłki należy spożywać często, ale w niewielkich ilościach. Dzięki temu oraz dzięki dużej ilości błonnika spożywanego w ciągu dnia nie powinno się odczuwać głodu. Dean Ornish zaleca podczas stosowania diety wysiłek fizyczny ( 30 minut umiarkowanych ćwiczeń w ciągu dnia lub po godzinie ćwiczeń 3 razy w tygodniu). Ćwiczenia powinny być spokojne, ale wyczerpujące
( wszystkie ćwiczenia rozciągające, medytacja, joga).

1. Produkty spożywane do woli : rośliny strączkowe, owoce, warzywa, pełne ziarna zbóż,
                                                        produkty sojowe
2. Produkty spożywane z umiarem: nabiał niskotłuszczowy (do 1%), białka jajek,
                                                             dietetyczne produkty beztłuszczowe
3. Produkty, których należy unikać: mięso w każdej postaci (nawet ryby i drób), oleje
                                                              Roślinne (także oliwa i margaryna), żółtka jaj,
                                                              awokado, oliwki, orzechy, tłusty nabiał, cukier,
                                                              słodycze, alkohol

Działanie diety Ornisha: spożywanie dużej ilości produktów roślinnych dostarcza organizmowi więcej potrzebnych węglowodanów złożonych, błonnika oraz witamin i poprzez to reguluje procesy trawienne, dając poczucie sytości. Jeżeli dodamy do całości „porcję” codziennego ruchu – chudniemy.
Jest jednak jedno „ale” – po zakończeniu kuracji odchudzającej musimy się racjonalnie odżywiać, aby uniknąć efektu jo-jo.

DIETA  ROZDZIELNA – rozdzielność białek od węglowodanów
Prawidłowe komponowanie produktów spożywczych oszczędza energię zużywaną do trawienia, stąd jego rewelacyjne działanie odchudzające oraz zapobiegające i leczące wiele chorób. Odpowiednie łączenie produktów to narzędzie, które możemy wykorzystać, aby zachować zdrowie. Jako pierwszy zauważył, że mięso i skrobia mają inny czas trawienia, rosyjski naukowiec – Iwan Pawłow.
Gdy białka - mięso, drób, ryby, jajka, produkty mleczne - oraz węglowodany - chleb, ryż, ziemniaki, makaron, kasze są zjadane w tym samym posiłku, co jest codzienną praktyką - na skutek upośledzonego trawienia powstaje nadmierna kwasowość i wówczas skuteczność działania soków trawiennych zostaje znacznie upośledzona.
Dlatego tak istotna jest zasada nie łączenia białka i skrobi. Układając kombinacje produktów, należy skoncentrować się na głównych składnikach, nie zawracając sobie głowy odrobiną tartego sera, którym posypałyśmy danie. Podstawową sprawą jest unikanie fanatyzmu w stosowaniu zasad. Można zjeść niedużą ilość jogurtu lub sera z ryżem, można dodać kilka kawałeczków kurczaka do makaronu, lub ryby do ziemniaków - jeśli tylko te ilości są nieznaczne, a warzywa dominują.
Jeśli jesteś mięsożerna i nie możesz się bez mięsa obejść, najkorzystniej będzie zjeść mięso w towarzystwie warzyw i sałatek.
Aby schudnąć i zyskać energię należy unikać mieszania białka ze skrobią. Można jeść białko z sałatą i warzywami niskoskrobiowymi na obiad i produkty skrobiowe z warzywami i/lub surówką na kolację.

Owoce łączą się doskonale z surowymi warzywami. Sałatka owocowa może zawierać awokado i może jej towarzyszyć sałatka warzywna z nietłustym (na przykład jogurtowym) sosem. Szczególnie w okresie upałów, posiłki owocowo-warzywne są bardzo wartościowe.
Owoce pomagają trawić bialko i skrobię.
Jeżeli przekonałyście się, drogie Panie, do tej diety – spróbujcie prawidłowo zestawiać produkty. Właściwe łączenie produktów - daje natychmiastowy, wyczuwalny przypływ energii. Przy nadwadze, niestrawności, zaparciach, braku życiowej energii - prawidłowo zestawiajmy posiłki.

 A więc do dzieła, drogie czytelniczki, wybierzcie dietę najbardziej Was przekonującą i nie odwlekajcie realizacji zawartych w niej zasad do następnego poniedziałku, zwłaszcza, że wiosna nadchodzi wielkimi krokami…

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna